2022 emlékezetes pillanatai

2022-ben is volt részünk emlékezetes pillanatokban a telenovellák világában, voltak nagy sikerek, de nagy bukások és nagy visszatérések is. A folytatásban 10 pillanatot emelünk ki az elmúlt évből, melyek meghatározóak voltak a telenovellák történetében, mind itthon, mind a tengerentúlon, a kommentekben pedig ti is kiegészíthetitek, ti hogyan emlékeztek erre az évre.


Klasszikusok új köntösben

Az idei év egyik fő karakterisztikája a klasszikus telenovellák feldolgozása volt. Habár manapság a készülő novellák nagyrésze egy korábbi történet újragondolása, idén számos olyan remake született, melynek eredetije világszerte ismert klasszikus televisás telenovella. Először is az év elején érkezett a Televisa legsikeresebb telenovellája, az 1979-es Los ricos también lloran új verziója, mely megőrizte az eredeti címét, ám a hazánkban ismerős María la del barrio-ból (María) is vett át elemeket. Ezután érkezett a Mujer de nadie, mely a Mexikóban nagyon népszerű 2004-es Amarte es mi pecado feldolgozása, majd érkezett a La madrastra, a 2005-ös La madrastra (A mostoha) feldolgozása, végül pedig a Las Estrellas-on jelenleg is képernyőn lévő Cabo, mely a Sortilegio (Kettős játszma) új verziója. Az első és harmadik említett novella a Fábrica de sueños-antológia részeként készült el, mely jövőre is folytatja útját újabb feldolgozásokkal. Az is bebizonyosodott ezekkel a remake-ekkel, hogy egyelőre még nem nagyon sikerült jól adaptálniuk ezeket a klasszikusok 45-60 részbe, a befejezések pedig sokszor csalódást okoztak a nézőkben az eredeti ismétlése miatt.


Aracely Arámbula visszatérése

Ez az év volt az is, amikor Aracely Arámbula visszatért a TelevisaUnivision-hoz, ahol pályafutását kezdte a '90-es évek végén. A mexikói színésznő 2009-ben szerepelt utoljára a tévétársaságnál mint a Corazón salvaje (Vad szív) főszereplője, ahol mellesleg ikreket keltett életre a kosztümös történetben, ezután pedig a Telemundo-hoz igazolt, ahol egy évtizedes munkássága alatt sikert sikerre halmozott a La Patrona (Az örökség), a Los miserables (Lucía – A sors üldözöttje) és a La Doña (A végzet asszonya) telenovellákkal. 13 év elteltével, idén pedig visszatért a TelevisaUnivision-hoz, mégpedig a fentebb említett egyik klasszikus, a La madrastra (A mostoha) feldolgozásának főhősnőjeként, ahol ismét egy már tőle megszokott, erős karaktert keltett életre, Marcia Cisnerost, akit igazságtalanul börtönbe zártak, ám 20 év után visszatér, hogy bebizonyítsa ártatlanságát és visszaszerezze gyermekei szeretetét. A mexikói színésznő Andrés Palacios oldalán tért vissza, a Fábrica de sueños-antológia részeként készült novellát pedig Carmen Armendáriz készítette. A pletykák szerint Aracely visszatért, hogy maradjon, így jövőre ismét egy új sorozatban láthatjuk.


Rekord nézettség

Habár még 2021 novemberében kezdődött el Nicandro Díaz telenovellája, a Mi fortuna es amarte, az epizódok nagyobb részét idén adták, a novella pedig belopta magát a nézők szívébe, ezzel pedig rekord nézettséget állított fel. Susana González és David Zepeda keltették életre a főszereplőket, akiknek élete összefonódott, miután Natalia-t megcsalta a férje és az utcára tette, Chente pedig elvesztette imádott feleségét, a sors pedig úgy hozta, hogy ugyanazon házban kellett élniük. Habár eleinte nem tudták elviselni egymást, végül teljesen egymásba szerettek, bemutatva ezzel, hogy sosem késő újra szeretni. Ezzel az egyszerű történettel, mely a hazánkban is bemutatott kolumbiai telenovella, a La quiero para morir (Meghalok érte) feldolgozása, a novella belopta magát a nézők szívébe, és sorra döntötte meg a nézettségi adatokat, míg a végén egészen 5,2 milliós nézettséget értek el a fináléval. Ezzel maguk mögé utasítottak minden más telenovellát, még a főműsoridős Los ricos también lloran-t, mely szintén nem teljesített rosszul. Ritkán fordul elő, hogy egy telenovella ennyire kiemelkedjen, és maga mögé utasítsa még a főműsoridős novellát is.


Sikertelen folytatások

2022 a folytatások éve is volt, ugyanis több sikeres produkcióhoz készítettek második, esetleg harmadik évadot. Az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy egy korábban nagy sikert arató telenovellához folytatást készítenek egy bizonyos idő után, ahogyan ez történt a Pasión de Gavilanes (A szenvedélyek lángjai) és a Corona de lágrimas (Könnyek királynője) esetében. Míg előbbihez 18 év után készült második évadban, mely a főszereplő hatos gyerekeire és azok konfliktusaira koncentrált, addig utóbbiban 10 évvel később követhetjük nyomon a Chavero-család életét. A tévétársaságok és a producerek célja az volt, hogy elérjék ugyanazt a sikert, mint annak idején, azonban ez úgy tűnik nem sikerült, legalábbis nem a televízióban. A Pasión de Gavilanes 2-t megvágta a Telemundo a diszkrét nézettségi adatai miatt, ám a Netflix-en pedig hatalmas sikert aratott a vágatlan verzió. A Corona de lágrimas 2 szintén nem túl jó nézettséggel fut a Las Estrellas-on, ahol habár fontolóra vették, hogy megvágják, végül leadják az összes részt. Mellettük idén ősszel hosszú várakozás után elstartolt a La reina del sur 3 is, Teresa Mendoza visszatérése azonban nem hozta el a várt nézettséget, az előző évad nézettségének még a felét sem hozza jelenleg a Telemundo műsorán. Ezek talán jó példák lennének arra a mondásra, hogy a második évadok sosem voltak jók... 


Eltűntek telenovelláik

Folytatva az előbbi gondolatmenetet, a Telemundo nem épp a legjobb évét zárja most, ugyanis idén egyetlen sikeres telenovellájuk sem volt, sőt, telenovellájuk sem sok volt. Az év elején a Pasión de Gavilanes 2-vel vettek részt a nézettségért folyó harcban, ám nem kapták meg a várt nézettséget, így végül úgy döntöttek, megvágják a Sólymok történetének folytatását. Májusban elstartolt a kolumbiai RCN-nel közös produkciójuk, az Hasta que la plata nos separe, mely a tavalyi Café-hoz hasonlóan szintén megbukott, olyannyira, hogy a tévétársaság pár rész után le is vette a képernyőről. Végül teljesen mégsem tűnt el a kínálatukból, mivel hetekkel később egy délutáni sávba, majd online felületükre száműzve végig leadták, kisebb vágásokkal. Ettől kezdve egészen októberig nem is volt telenovella műsoron náluk, habár már februárban befejezték a La mujer de mi vida forgatásait, de azt a mai napig nem mutatták be. Októberben érkezett a La reina del sur 3, a legsikeresebb telenovellájuk új évada, de az sem tudta megmenteni a floridai székhelyű tévétársaságot a bukástól. Meglátjuk, jövőre hogy fog menni nekik, hisz számos nagyszerű produkcióval készülnek, amiket reméljük műsorra is tűznek, nem úgy, mint a La mujer de mi vida-t.


Fernando Colunga visszatérése

Éppen az egyik ilyen telemundós produkció az El Conde: amor y honor, mellyel nem más, mint Fernando Colunga fog debütálni a floridai székhelyű tévétársaság képernyőjén, miután tavaly vissza kellett mondania a Malverde, el santo patrón főszerepét. Habár a novella csak jövőre kerül képernyőre, a felvételeket idén rögzítették; a telenovella, melynek főhősnőjét Ana Brenda Contreras alakítja, aki szintén a társaságnál debütál, már teljesen készen áll. A mexikói telenovellák lovagja azonban még idén visszatért a képernyőkre, igaz nem egy telenovella keretein belül, hanem egy, a Netflix-re készült miniszériában, mely az El secreto de la familia Greco (A Greco család titka)A mexikói színész egy nem mindennapi karaktert, Aquiles Greco-t keltett életre a valós eseményeken alapuló sorozatban, aki emberkereskedelemből tartja fenn színvonalas életüket. Alakítása mellett külsejével is felhívta magára a figyelmet, ugyanis a színészt teljesen elmaszkírozták a karakter életre keltéséhez. A mindössze kilencrészes sorozat Fernando Colunga visszatérését jelentette, utoljára a 2015-ös Pasión y poder-ben (Szeretned kell!) láthatták rajongói, akik már nagyon várták visszatérését.


Brazil premierek

Hazai vizekre evezve, mindenképp kiemelendő a brazil premier telenovellák érkezése, ugyanis brazil sorozatokat már régebb óta vetítettek hazánkban. A Bom sucesso (A sors könyvei) és az Um lugar ao sol (Elcserélt élet) telenovellákról van szó, melyeket az RTL hozott el hazánkba, akik ezzel visszatértek a telenovellák vetítéséhez, ugyanis már hosszú évek óta nem adtak telenovellákat, pedig évekkel ezelőtt rengeteget hoztak el hazánkba. Míg előbbiben Paloma történetét ismerhettük meg, akinek orvosi leleteit összecserélték egy végső stádiumban lévő, halálos beteg férfiéval, így mivel azt hitte, meg fog halni, teljesen átértékelte az életét, addig a másikban egy ikerpár tragikus történetével találkoztunk, ugyanis amikor a születésükkor szétválasztott Christian és Renato évekkel később újra találkoztak, utóbbit meggyilkoltál, így Christian átvette a helyét egy jobb élet reményében. Sajnos egyelőre nem folytatták ezt a szokást, ám reméljük jövőre ismét számíthatunk rájuk, és mexikói telenovellákat is műsorra tűznek, melyekre lenne igény és választék is van bőven.


Producerek visszatérése

2022-ben nem csak színészek tértek vissza a telenovellák világába, hanem producerek is, akik évek óta nem készítettek telenovellákat. Januárban Angelli Nesma tért vissza a TelevisaUnivision képernyőjére az Amor dividido-val (Válaszutak), melynek főszereplőit Eva Cedeño, Gabriel Soto, Andrés Palacios és Irina Baeva alakítják. A producerasszony 5 év után tért vissza, legutóbbi novellája a 2017-es Me declaro culpable volt. Márciusban Salvador Mejía volt az, aki visszatért a tévétársasághoz, mégpedig a Corazón guerrero-val, melynek főszereplőit Alejandra Espinoza és Gonzalo García Vivanco keltették életre. Emellett a producer, aki szintén 5 év után tért vissza, a 2017-es En tierras salvajes után, a 16:30-as sávban futott novellában ismét együtt dolgozott egyik első sikere, a La usurpadora (Paula és Paulina) hősnőjével, Gaby Spanic-kal. Emellett, habár már nem idén fog képernyőre kerülni telenovellája, Silvia Cano is visszatér a vezető producer szerepkörhöz legújabb telenovellájával, mely az Eternamente amándonos címmel készül. 2016-ban készítette el a Sin rastro de ti minisorozatot, azóta pedig Rosy Ocampo társproducere volt a Vencer-antológia első három projektjében, jelenleg pedig már forog önálló telenovellája, mellyel visszatér vezető producerként.


Legtöbbet képernyőn

Habár idén is láthattunk újabb arcokat a TelevisaUnivision telenovelláiban, például a főhősként debütáló Matías Novoa-t, Gonzalo García Vivanco-t vagy Diego Klein-t, voltak olyan színeszek is, akik többet voltak a képernyőn, mint amit a nézők jó szemmel néztek. Egyikőjük Gabriel Soto, aki végig dolgozta ezt az évet: az év elején startolt el Amor dividido (Válaszutak) című telenovellája Eva Cedeño oldalán, Angelli Nesma novellájának befejeztével Giselle González meghívta a Mujer de nadie prezentációjára műsorvezetőként, a nyáron egy vendégszerep erejéig részt vett Carmen Arnendáriz La madrastra feldolgozásában, ahol már az első részben meg is gyilkolták karakterét, végül pedig november óta jelenleg is képernyőn van Nicandro Díaz novellájában, a Mi camino es amarte-ban Susana González oldalán. David Zepeda hasonlóan sokat dolgozott: év elején még Chente-ként láthattuk Nicandro Díaz-nál, a Mi fortuna es amarte-ban Susana González oldalán, majd egyből belevetette magát Rosy Ocampo novellája, a Vencer la ausencia forgatásaiba, mely a nyáron került képernyőre, a forgatások befejeztével pedig máris Carlos Bardasano új produkciójában találta magát, a Pienso en ti hamarosan érkezik a Las Estrellas műsorára.


Streaming világ kezdete

A világ folyamatosan változik, egyre kevesebben néznek manapság televíziót, a fiatalokat pedig jobban vonzzák a streaming platformokon online szériák. Ennek tudatában vannak a TelevisaUnivision-nál is, így miután idén egyesült a két vállalat, a Televisa és az Univision, létrehozták a ViX-et és a ViX+-ot, melyek ingyenes, illetve fizetős streaming szolgáltatások, utóbbira pedig elkezdtek prémium sorozatokat gyártani. Így készült el elsőként Carlos Bardasano kezei között a La mujer del diablo, José Ron és Carolina Miranda főszereplésével, Maria Félix bioszériája Carmen Armendáriz-tól, a La rebelión miniszéria, melyben többek között Aracely Arámbula szerepel, visszatértek a gyilkos nők is a Mujeres asesinas negyedik évadában, valamint szintén Carlos Bardasano sorozata, a Travesuras de la niña mala, Macarena Achaga és Juan Pablo Di Pace főszereplésével. De ide fog érkezni a Más allá de ti, Rosy Ocampo-tól, vagy a Senda prohibida, Giselle González-től a jövő év során. Ezen sorozatok rövidebbek, mint a telenovellák általában, évadosítva töltik fel őket, de telenovellákból ismert színészek játszanak bennük, és telenovellákból ismert elemeket fedezhetünk fel bennünk, modern és aktuális feldolgozásban.

Most pedig ti jöttök: Számotokra mik voltak 2022 legkiemelkedőbb pillanatai a telenovellák tekintetében? Ti mire emlékeztek ebből az évből?


Megjegyzések

  1. Hát az tény hogy David és Gabo pihenhetnének már egy kicsit. Mindkettőt szeretem de talán visszább lehetne venni belőlük.
    Hogy a Mi Fortuna mitől lett olyan sikeres azt abszolút nem értem, mindenesetre nekem tetszett és szívesen látnám magyarul is. Hasonlóan a La Madrastra és a Los Ricos is jöhetnének, mindkettő jó alkotás volt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a Fortuna nagyon esélyes most,ha nem a Válaszutak után akkor a nyártól a tv2-n.
      Sotonak most nincs sorozata ami véget ért volna a kamionos még tart,így a másik nagy magyar kedvenc Zepedan a sor.Esetlen a Vencer Boyer/Rulli párossal.

      Törlés
  2. Hát ha láttam volna az alkotásokat,akkor jobban tudnék véleményt mondani,de a Klasszikusok új köntösben mindegyikét szívesen megnézném.
    Aracely visszatérésének örülök,a Fortuna sikerét remélem mi is élvezhetjük majd itthon.
    A folytatások nem nagyon érdekelnek.A Telemundo ténykedései számomra nagyon gyengék esetleg a Carmen Villalobos félébe bele néznék.
    Colunga nem nagyon érdekel ebben a stílusban,esetleg ha vissza térne a Televisához.
    A brazil novellák a törökhöz hasonlóan nem nagyon érdekelnek.
    Nesma és Mejia visszatérésének örülök.
    Sotoból már tényleg sok,viszont Zepeda vagy José Ron-ból bármennyi jöhet.

    Amúgy nem csináltok egy cikket arról,hogy ki melyik novellákat szeretné látni 2023-ban a magyar csatornákon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reméljük sokat látni fogunk itthon is belőlük, hogy elmondhasd a véleményed róluk.
      A cikk jó ötlet, így legalább felhívnánk a figyelmet arra, hogy szeretnénk sok telenovellát látni. Holnap reggel kint is lesz az oldalon.

      Törlés
  3. Malverde tv2 új sorozat fernando colunga lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fernando Colunga nem szerepel a Malverde sorozatban.

      Törlés
    2. Szerintem csak trollkodik,már kb tizedjére írja ezt.

      Törlés
  4. El conde tv2 új sorozat lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyelőre még nem lehet tudni, hisz még odakint sem adták le.

      Törlés

Megjegyzés küldése