Betty la fea: exkluzív interjú Jorge Enrique Abello-val

Jorge Enrique Abello több mint 20 év után kelti életre ismét Don Armando Mendoza-t, akinek bőrébe először 1999-ben bújt a Yo soy Betty, la fea-ban (Betty, a csúnya lány). A kolumbiai színész egy exkluzív interjú keretein belül mesélt a folytatásról.


1999-ben egy egész beleszeretett az azóta elhunyt író, Fernando Gaitán történetébe, mely szakított az addig tipikus főhősnő ideállal, mivel Betty egy szemüveges, fogszabályzós, kevésbé vonzó, ügyetlen és félénk volt, aki mindezek ellenére diadalmaskodott a divat frivol világában, és meghódította jóképű főnöke, Don Armando szívét, akit a kolumbiai Jorge Enrique Abello alakított. 

De miért szeretett bele teljesen a közönség ebbe a szerelmi történetbe? "Mert lehetetlen volt [nem beleszeretni]. És mi mindig a lehetetlenbe vagyunk szerelmesek." - vallotta be nevetve Jorge Enrique Abello a People en español-nak, aki azt is bevallotta, hogy az évek során nagyszerű barátságot tartott fent Ana María Orozco-val, akivel ide kattintva szintén olvashattok egy interjút, valamint a teljes szereposztással. "A kapcsolatunk nagyon jó. Csodálom Ana-t mint színésznő." - mesélte. A kolumbiai színész az exkluzív interjú során mesélt arról, milyen érzés volt ismét ikonikus karaktere bőrébe bújni, találkozni a kollégáival a Betty la fea - La historia continúa (Betty, a csúnya - A történet folytatódik) forgatásán, de többek között azt is elmondta, mit gondolna Fernando Gaitán erről a folytatásról.


Milyen érzés ismét Don Armando bőrében lenni?

"Eleinte aggódtam, hogy milyen lesz a karakter evolúciója 20 év múlva, és hogyan változnak az emberek, hogyan változnak a nézők, hogyan változnak a szerepek, de megpróbáltam megtartani azt, amit mindig is szerettünk volna a karaktertől. Tehát a reflexiós munka meglehetősen kemény volt, hogy idáig jussunk. Hála Istennek, csapatként sikerült elérni. Nagyon szép volt."


Milyenek vagytok te és Don Armando manapság, mennyire különböztök attól, akik két évtizeddel ezelőtt voltatok?

"Két évtized alatt sok minden történik, különösen, ha harmincról ötvenre ugrasz. Ez az a pillanat, amikor felfedezed az életet, felfedezed, milyen nehéz is az élet, ez az a pillanat, amikor összetörsz, ez az a pillanat, amikor elesel, ez az a pillanat, amikor felkelsz. Ez az a pillanat, amikor a fájdalom által szerzel tudást, ez az a pillanat, amikor meghalnak a szüleid, ez az a pillanat, amikor viták vannak az örökséggel, ez az a pillanat, amikor az élet átalakul, a gyerekek felnőnek. Van szerelem, szívfájdalom, betegség, ez a legkritikusabb pillanat az életben a tudás szempontjából. Ez hatalmas feladat volt, hogy az az átalakulást, amin én is átmentem emberi lényként, rajta is meglátszódjon. Szép, de érzelmekben erőteljes!"


Mesélj arról, milyen ismét Ana María Orozco-val dolgozni. Tartottátok a kapcsolatot az évek alatt?

"Igen, természetesen mindig tartjuk a kapcsolatot, bár Anita Argentínában él, így a kapcsolattartás nem olyan gyakori, mint a többiekkel. Nagyon jó a kapcsolatunk. Nagyon csodálom Anát mint színésznőt. Nagyon jó színésznő, nagyon jó szakember, és nagyon nagyszerű, csodálatos karaktere volt, akibe mindannyian beleszerettünk. Mindig csodálatos dolog együtt dolgozni egy olyan jó színésznővel, mint Ana María."


Mit gondolsz, miért szeretett bele mindenki Don Armando és Beatriz Pinzón szerelmi történetébe?

"Mert lehetetlen volt [nem beleszeretni]. És mi mindig a lehetetlen szerelmekbe vagyunk szerelmesek, és amikor megtörténik, boldogok leszünk, úgyhogy pontosan ez történt."


Hogyan fogjuk látni őket ebben a szériában, a modern korban? Milyen a házasságuk és az életük mint Mila szülei?

"Nem mesélhetek olyan sokat. Elmondhatom, hogy 20 év alatt sok minden történik, és 20 év alatt sok találkozás és nézeteltérés történik az emberekkel, sok a félreértés és sok tévedés történik, és az élet egy pillanatra nagyon őrültté válhat. És ez történik velük."


Milyen volt neked személy szerint újra találkozni a színészekkel, ismét a forgatási stúdióban lenni? Milyen volt érzelmileg ez az utazás?

"Talán az emberekben az a mítosz él, mint a Jóbarátokkal kapcsolatban, hogy amikor a Jóbarátok véget ért, és mindegyikük a saját útját indult, különböző városokba mentek lakni, néha beszélgettek, de nem volt egy összejövetel, ahol olyan könnyen találkozhattak volna egymással, és amikor összehozták, sok volt az érzelem, mert tényleg nem látták egymást egy jó ideje. Mi az évek során továbbra is találkoztunk, így nem volt olyan messze, [mikor legutóbb láttuk egymást]. Volt egy nagyon hosszú szezonunk a Betty-vel, több mint 160 előadásból a színházban, amikor Fernando [Gaitán] még élt. Átutaztuk Közép-Amerikát, Amerika egy részét része, számos előadás volt Kolumbiában, így továbbra is kapcsolatban vagyunk. Van egy WhatsApp csoportunk, főleg a fiúk, ahol mindig szórakozunk, beszélgetünk, barátok vagyunk; [emellett] más munkákban is találkozunk. Nem olyan volt, hogy 'hú, olyan régen nem láttalak', esetleg egyikükkel vagy másikukkal, de a többi izgalmas találkozás volt olyan emberekkel, akiket szeretsz, és nagy kíváncsisággal, hogy hogyan fogjuk ezt megcsinálni 20 év után."


Mit gondolna Fernando Gaitán, ha látná ezt a folytatást?

"Szerintem [ő] mélyen megijedne. Fernando nagyon félt attól, hogy hozzányúljon nagyszerű munkájához, és joggal. Tehát nagyon tiszteletlennek kellett lenni ahhoz, hogy újra hozzányúljunk, és ezzel megérintsük az emberek szívét is, és ez szerintem pánikot keltett volna benne a folyamat során. Remélem, hogy miután meglátta [a végeredményt], nagyon büszke és nagyon boldog amiatt, amit elértünk. Mindenki, aki látta már a Prime-on és az RCN-en belül, nagyon büszke arra, amit csináltunk."


Mesélj nekünk az életedről a forgatási stúdiókon kívül? Kik állnak hozzád a legközelebb?

"A feleségem, a gyerekeim, ők a legközelebbiek. A legidősebb lányom filozófiát tanul, mert írni szeretne és rendező is lenni. Keveset látott a Bettyből, nem nagyon figyel fel rá. A két kisebb gyermekem tudja, hogy apa színész, de nem tudják, mit jelent színésznek lenni, és Bettyt sem ismerik. Látnak engem a Prime-on plakáton és az utcákon a plakátokon, amikor poszterek jelennek meg a dolgokról, és néha látnak ott, és azt mondják: 'apu, apu'. Tudják, hogy apu filmeket csinál, tévézik, hogy színész, de nincsenek ennek tudatában, [hogy ez mivel jár]. A feleségem látta Bettyt korábban, látta Bettyt a járvány idején, és ez nagy büszkeség számára, és ő egy olyan ember, aki nagyon támogat engem, és nagyon boldognak érzi magát."


Mi fontos számodra, amit tudniuk kell az embereknek a Betty la fea visszatéréséről?

"Több dolog is fontos. Az első az, hogy az összejövetel nagyon nagy munka volt, Melissa San Juan ötlete volt, aki akkoriban a Prime-nál dolgozott, az RCN-től pedig Juan Pablo Posada és Ana María Londoño [dolgoztak rajta]. Nagy kockázatot vállaltak, és ez fontos ebben a szakmában, hogy a hozzájuk hasonló emberek kockázatot vállaljanak. Volt egy ötletük, és ezt az ötletet tőkésítették, így ma van egy nagyon érdekes projektünk.

Nagyon nehéz volt mindenkit összehozni, az RCN Studios produkciós erőfeszítései hatalmasak voltak ennek eléréséhez. A Prime részéről is nagyon nagy erőfeszítése volt, hogy mindannyian a megfelelő helyre, a megfelelő oldalra kerüljünk. Az írás [is fontos volt], Ana Maríával is részt vettünk az írásban, az írók szobájában, mint társproducerek egy évig, és megpróbáltuk megnézni, mi lenne a legjobb módja a történet bemutatásának, a felépítésének, a segítségnyújtásnak, az együttműködésnek azzal, amit mi tudunk a karakterekről. Ez nagyon fontos volt, és nagy szeretettel csináltuk, egy nagyon erős, elhatározott írócsapattal, akiket nagyon szeretek és nagyra becsülök, és akiket a szívemben hordozok.

Számunkra nagyon fontos volt, hogy valami nagyon kolumbiait csinálhassunk, mert ez abban az univerzumban [játszódik], Betty pedig az egész világ számára valami nagyon kolumbiai. Ezt szerettük volna fenntartani. Szeretnénk, ha tudnák, hogy minden szeretetünkkel és minden erőfeszítésünkkel csináltuk, és hogy ez egy nagyon jó minőségű produkció volt, és sem a Prime, sem az RCN Studios nem fukarkodott azzal, hogy valami igazán szépet készítsen. Egy ajándékkal fognak találkozni, Betty teljes szereplőgárdájának jelenével, Fernando, Mario, az írócsapat, a rendezőcsapat, mindannyiunk nevében, akik részt vettünk ebben a projektben; teljes szívvel készítettük, teljes szeretettel. És egy egészen különleges céllal: újra megnevettetni az embereket, hogy újra nevessenek.

Nehéz időszakon megyünk keresztül, és utoljára akkor éltünk át ilyen nehéz időszakot Kolumbiában, amikor csináltuk a Bettyt. És ismét nemcsak Kolumbia, hanem a világ is nagyon nehéz időszakon megy keresztül: háborúk, nehéz gazdasági kérdések, összetett politikai szélsőségek. Bizonytalanság van, félelem van, szörnyű dolgok történnek, és lehetőséget adni nekünk arra, hogy újra megnevettessük Önöket azzal, amit a legjobban szeretnek, hatalmas kiváltság, amit szeretettel megtettünk. Ez a mi ajándékunk Önöknek."


Megjegyzések