Betty la fea: exkluzív interjú Ana María Orozco-val

Ana María Orozco ismét ikonikus karaktere bőrébe bújik, aki a hírnévhez repítette 1999-ben és ezzel meghódította az egész világot. A Betty la fea premierje már itt van a kanyarban, a kolumbiai színésznő pedig egy exkluzív interjú keretein belül mesél arról, mit láthat majd a közönség a folytatásban.


1999-ben ismerhette meg a nagyvilág Beatriz Aurora Pinzón Solano-t, azaz Betty-t, a csúnya lányt, aki szakított a korábbi tipikus főhősnő képével azzal, hogy szemüveges, fogszabályzós, kevésbé vonzó, ügyetlen és félénk volt, aki mindezek ellenére diadalmaskodott a divat frivol világában, és meghódította jóképű főnöke, Don Armando szívét. A kolumbiai telenovella, melyet az azóta elhunyt, elismert Fernando Gaitán írt, pedig meghódította az egész világot, ugyanis Betty, a csúnya lány története a Guinness rekordok könyve szerint is a legsikeresebb alkotás a telenovellák történelmében.

A Yo soy Betty, la fea (Betty, a csúnya lány), mely hazánkban is nagy sikert aratott, 2024-ben folytatódik, ugyanis a novellát készítő kolumbiai RCN Stúdió és az Amazon Prime Video koprodukciójaként folytatást készítettek hozzá, melyben megismerhetjük, mi történt a karakterekkel az elmúlt 20 évben, valamint, hogy milyen ma Betty, a csúnya lány élete. A telenovella folytatásában, mely Betty la fea – La historia continúa (azaz Betty, a csúnya – A történet folytatódik) címen készült, Ana María Orozco ismét ikonikus karaktere bőrébe bújik.


A kolumbiai színésznő, aki az ő Don Armandója, Jorge Enrique Abello és a lányát, Milát alakító Juanita Molina oldalán kelti életre ismét a történet főhősnőjét, exkluzív interjút adott a People en español-nak, melyben exkluzív módon mesélt a folytatásról, karakteréről és a találkozásról a karakterekkel és a színészekkel. Az új évad július 19-én érkezik meg az Amazon Prime kínálatában a világ számos országába, köztük Magyarországra is, ahol magyar felirattal lesz elérhető. A folytatásban a színésznővel készült interjút olvashatjátok.


Milyen érzés ismét életre kelteni Betty-t?

"Boldognak érzem magam. Ez a visszatérés nagyon izgatottá tett. Meglepett, de őszintén szólva nagyon boldog vagyok. Úgy érzem, ez egy nagyon szép lehetőség számomra az életnek ebben a pillanatában, hogy újra találkozhatok ezzel a kedves karakterrel, és egy ilyen különleges pillanatban, úgy általánosságban, és a karakter számára is. Szóval nagyon örülök ennek a lehetőségnek."


Hogyan változtatta meg az életedet Betty karaktere? Hogyan változott ő és hogyan változtál te ebben a 20 évben?

"Jó pár éve volt, 23 éve! Akkoriban hatalmas hatást keltett, és úgy érzem, vízválasztó volt a karrieremben. Az évek során, amikor minden lefelé halad, az hogy van egy ilyen erős és hihetetlen emléke Betty jelenségének, igazán nagy megtiszteltetés számomra. Úgy érzem, hogy egyre többször tudtam értékelni azt az örökséget, amit a karakter hagyott. És a változások az élet részei: az évek, a tapasztalatok, az anyaság változásai. Jó ebben a pillanatban újra találkozni a karakterrel, amikor ő is anya, van egy felnőtt lánya, különböző élményeket szerzett már életében, ezért nagyon jó nem újraépíteni a karaktert, hanem megtalálni egy aktuális kontextusban, és megpróbálni megtartani a szintet."


Milyen ez a modern, érett, aktuális Betty és miben különbözik attól a Betty-től, akit a történet kezdetekor megismertünk?

"Nem spoilerezhetek sokat, mert pontosan erről van szó, hogy felfedezzük ezt a jelenlegi Bettyt, 20 évvel később. De tisztában vagyunk a jelenlegi pillanattal, azzal a kontextussal, amelyet kulturális szempontból a nők élnek át. Szóval úgy érzem, hogy Betty, – azon túl, amit látni fogsz a normális változásokról, hiszen 20 év után már nem lehet ugyanaz, mert más az életkora – egy olyan Betty is, aki folytatja a keresést, továbbra is kérdéseket tesz fel, továbbra is sebezhetőnek érzi magát, de erősebb, határozottabb."


Mit mesélhetsz nekünk a szerelmi történetről Don Armandóval, most, hogy már házasok, és Miláról, a lányukról?

"Az a szép, hogy ez egy boldog, szerelmi történet volt, de olyan viszontagságokkal is, mint az élet, illetve amit párként, családként átélhetnek. Mila olyan lány, mint bárki más a konfliktusaival, a megoldandó problémáival, a fejlődésével, a döntéseivel, azzal, amit az anya-lánya kapcsolat jelent. Megpróbáltunk szembenézni ezekkel a kihívásokkal, mint az életben is, amit minden apa [és] anya átélhet."


Milyen az életed a forgatási stúdión kívül és anyai szereped a való életben?

"Nem csak Betty-t alakítottam ezekben az években, előtt és után folytattam a pályafutásomat. Mint minden dolgozó anyának, nyilvánvalóan megvannak a kihívások, amikor gyermekeidről gondoskodsz. Nagyon tyúkmama vagyok, nagyon élveztem az anyaságomat, mindig nagyon odafigyeltem a lányaimra, de lehetőségem volt dolgozni is – amit imádom a szakmámban –, és próbáltam megtalálni azt az egyensúlyt, amit nekünk, nőknek olyan nehéz. Ez egy normális élet."


Mi tesz boldoggá a színészeten kívül?

"Hogy jól van a családom, mint minden nőt, hogy jól van a családja, hogy egészséges vagyok, hogy minden jól megy. A nyugalom ez. Nincsenek hatalmas ambícióim, semmi extravagáns nem tesz boldoggá. Egyszerű életem van, és arra koncentrálok, hogy jól érezzem magam, és minden napot élvezzünk."


Milyen volt újra találkozni régi barátokkal és felvenni ezt a szériát?

"Gyönyörű volt. Mi máskor már találkoztunk, és ez ilyenkor mindig buli, vagyis inkább cirkusz (nevet). Olyanok vagyunk, mint egy család, akik imádják egymást, és akik évek óta nem látták egymást, de ez mindig egy nagyon boldog viszontlátás, tele nevetéssel, mindig megnevettetjük egymást. Hihetetlen varázsa van, amikor a forgatáson vagyunk. Valójában mindannyian erőt adunk egymásnak. Minden karakternek megvan a maga ereje, és minden hihetetlenül kiegészíti egymást. Szerintem ez is része volt a sikernek és a varázsnak."


Hogyan változtatta meg Betty sok kislány perspektíváját a belső szeretetről és mit jelent számodra ez az örökség, amit hagy?

"Akkoriban olyan témákat hozott terítékre, amelyekről nemigen esett szó, különösen nem egy telenovellában, megkérdőjelezett és kérdéseket vetett. Úgy gondolom, hogy a lányok azonosulni tudtak, és remélem, ez így is marad, van hangjuk, van helyük, értéket adnak annak, amilyenek, a lényüknek, a szépségen vagy a megjelenésen túl. Ez egy nagyon szép lehetőség. Nagyon boldog vagyok, és remélem, hogy Betty és én továbbra is hozzájárulhatunk ehhez."


Hogyan találtad meg Betty új külsejét az öltözködés tekintetében? Hogyan néz ki manapság?

"Majd meglátják, nagyon kellemes meglepetés lesz, hogyan jut el ehhez az új külsőhöz. De végső soron ez az esszenciája, ez valami nagyon következetes és organikus."


Mit szeretnél elmesélni az embereknek erről a sorozatról, melyre rengetegen kíváncsiak?

"Újra kapcsolatba fognak lépni az univerzummal és Fernando Gaitán hagyatékával, ezzel a csodálatos világgal, a karakterekkel. Úgy érzem, tisztelgünk előtte, hogy tiszteljük azt az eredeti Bettyt, anélkül, hogy ugyanazt csinálnánk. Azt a feladatot végezzük, hogy ugyanazzal a humorral képzeljük el, mi történt ez alatt a 20 év alatt, és hogyan vannak most. Azt hiszem, imádni fogják, mert nagyon érdekes. Mi nagyon jól éreztük magunkat a forgatás során, és biztos vagyok benne, hogy Önök is ugyanúgy fogják [érezni magukat."


Milyen a kapcsolatod Jorge Enrique Abello-val a stúdiókon kívül? Mesélj a barátságotokról, és arról, kihez állsz közel a szereposztás tagjai közül.

"Hihetetlenül jól kijövök mindenkivel, csodálatos a kapcsolatunk. Jorge-val óriási szeretet van közöttünk. Jó munkatársak vagyunk. Akihez hirtelen a legközelebb állok, az Lorna [Cepeda]. De összességében [mindenkivel] nagyon jól kijövünk, nagyon komfortosan dolgozunk együtt, vigyázunk egymásra, szeretjük egymást, imádjuk egymás munkáját, szóval ez nagyon sokat ad hozzá."


Hogyan keltettél életre más karaktereket és hogyan hoztál létre más történeteket egy ilyen ikonikus karakter után, mint Betty?

"Mindig is igyekeztem fejlődni színésznőként, megpróbáltam különböző szerepeket játszani, vagy a lehető legjobban kihasználni a lehetőségeimet. Jómagam nem versenyeztem Bettyvel, mert Betty erős karakter, aki nyilván egy kicsit beárnyékolhatja más munkáimat, a nagy dimenzió miatt, amit elért, minden értelemben. Folytattam a színészi pályafutásomat, a keresést, olyan érdekes dolgokat csinálhattam, amik tetszettek. Talán nem szerezték meg Betty hírhedtségét, de soha nem éreztem, hogy nehéz lenne levetkőznöm magamról Betty-t. Talán így értelmezi őt a külvilág, mert tudom, hogy erős karakter, de számomra, úgy érzem, hogy mindig azt a feladatot végzem és abban a gyönyörű kihívásban vagyok, hogy egy új karaktert alakítsak, és kihasználjam a lehetőségeket."


Miért vagy a leghálásabb életed ezen pillanatában?

"Élni, azt csinálni, amit szeretek, aktívnak lenni, dolgozni. Szeretem látni, ahogy a lányaim felnőnek. Nagy izgalommal tölt el ez a viszontlátás a közönséggel és Betty követőivel, mert tudom, hogy nagy az elvárás, ami nagyon izgatottá és nagyon kíváncsivá tesz."

Megjegyzések