Leona bosszúja: sokszor olló áldozata lett a telenovella

Véget ért hazánkban az utóbbi évek legsikeresebb mexikói telenovellája, az El amor invencible (Leona bosszúja), melynek főhősnőjét Angelique Boyer keltette életre. A telenovella azonban sajnos számos vágást szenvedett el hazánkban, a folytatásban erről lesz szó részletesebben. Figyelem, a cikk spoilert tartalmaz!


80 részen keresztül követhettük nyomon Leona Bravo történetét, akit Angelique Boyer keltett életre az El amor invencible-ben (Leona bosszúja), melynek főhősnőjét Danilo Carrera és Daniel Elbittar keltették életre. Mexikóban a telenovellát a főműsoridőben, azaz 21:30-kor vetítették, így voltak benne olyan erősebb jelenetek is, melyek már nem fértek bele a 12-es karikába, viszont melyek fontos részei a melodrámának, melyet Juan Osorio készített 2023-ban. Ennek ellenére a TV2 Csoport a délutáni, 14:35-ös sávban tűzte műsorra a novellát, amitől pedig mind féltünk, beteljesült: rengetegszer megvágták a részeket, sokszor olyan jelenetekben is, melyek nem voltak durvák, nem törődve azzal, hogy bizonyos vágásokkal átírják a történetet is – arról nem is beszélve, hogy a főcímet az összes részben megvágták.

A Telenovella Sarokban törekedtünk arra, hogy vágatlanul töltsük fel nektek a teljes telenovellát, a megfelelő entrada-val, a megfelelő salida-val, a tévében kivágott jelenetekkel együtt. Mindez nem volt egy egyszerű feladat, nekünk is nagy kihívást jelentett, hiszen – habár a kivágott részeket is becsületesen és nagyszerű munkát végezve leszinkronizálta a magyar szinkront készítő csapat – ezekhez nincs hozzáférésünk, ugyanis még a csatorna online felületére feltöltött részek is vágottak voltak.


Voltak jelenetek, melyeknél nem érintett beszédet, ezekkel volt könnyebb dolgunk, voltak, ahol alig érintettek beszédet, ezesetben az adott karakter soundtrackjével kiegészítve kerültek bele a jelenetek és voltak nagyon durván szétszabdalt részek, ahol számos jelenetet teljes egészében is kivágtak, ezen utóbbiaknál magyar felirattal pótoltuk őket. Jelen posztunknak pedig az is a célja, hogy összefoglaljuk a novella során lévő vágásokat, így az alábbiakban felsoroljuk, melyik részekben pontosan miket is vágtak ki. Éppen ezért, az alábbi felsorolás erősen spoileres azok számára, akik még nem látták a teljes telenovellát.

  • 2. rész: a szülés, a köldökzsinórok elvágása, Benja újraélesztése (3 vágás)
  • 9. rész: Manuel halála (2 vágás)
  • 11. rész: autóbaleset (1 vágás, rész vége)
  • 12. rész: autóbaleset (1 vágás, rész eleje)
  • 25. rész: Gael visszaemlékezésében a vadászat (1 vágás)
  • 31. rész: Calixto erőszakoskodik Leonával, Ramsés megégeti Calixto-t (2 vágás)
  • 32. rész: Leona visszaemlékszik Calixto-ra (1 vágás)
  • 34. rész: rajtaütés, lövöldözés, Ramsés megöl egy rendőrt (2 vágás)
  • 38. rész: Ramsés eltöri Matías lábát visszaemlékezésben (1 vágás)
  • 49. rész: Narvi halála (2 vágás)
  • 50. rész: Teo-t megveri Romeo (1 vágás)
  • 54. rész: Columba bedrogozza David-ot és lefekszenek (1 vágás)
  • 67. rész: Flor-t és Apolo-t meglövi Ramsés (4 vágás)
  • 68. rész: Apolo-t meglövi Ramsés, Apolo műtéte (4 vágás)
  • 76. rész: Anaju elrablásakor lövések (2 vágás)
  • 77. rész: Leona meglövi Calixto-t, Ramsés csavarokat üt Calixto lábába, Romeo erőszakoskodik Anajuval, Ramsés megöli Orlando-t, Ramsés kínozza Calixto-t, Romeo végkifejlete (8 vágás)
  • 78. rész: Calixto felébred és meglátja, mit tett vele Ramsés, Calixto és Ramsés jelenetei (3 vágás)
  • 79. rész: Columba meglátja Calixto-t, Gael-t megverik a börtönben, Columba és Ramsés jelenei alatt Calixto a háttérben, Columba halála (12 vágás)
  • 80. rész: David tortát hoz, Leona és Josefa értesül Columba és Calixto haláláról, Benja és Itzel jelenete, Ramsés a hajón a lányokkal, David és Gael nézik, ahogy Leona elmegy az esküvő után, Leona összepakol, elköszön Consuelo-tól, David és Gael családjaikkal, Gael figyelmezteti David-ot a veszélyre, Leona a tengerparton a gyerekeivel, rajtaütés Ramsés-en, meglövik Gael-t, Leona meglövi Ramsés-t, megérkezik a rendőrség, Leona meglátogatja Ramsés-t a kórházban, befejező jelenet (22 vágás)

A telenovella 80 részéből 19 részt vágtak meg, ami majdnem az összes rész negyede, összesen pedig 73 vágást számoltunk össze, ebbe nem számolva a főcímet, amit minden egyes rész elején megvágtak, tehát ha úgy vesszük, akkor az összes részt megvágták. A legtöbb vágás a 77. és a 80. részben volt, ahol teljes jeleneteket is kivettek belőle, így ezen két részben ezeket a jeleneteket magyar felirattal pótoltuk. Igyekeztünk minden vágást a lehetőségeinkhez képest megoldani, bízunk benne, hogy így élvezhetőbb volt a telenovella részeinek követése. Már az összes rész elérhető HD 720p felbontásban és vágatlanul, a 'Telenovellák' menüpont alatt vagy ide kattintva.

Ti mit gondoltok erről a sok vágásról? Követtétek nálunk a vágatlan részeket? 


Megjegyzések

  1. Azt inkább nem írom le, hogy mit gondolok erről. Bezzeg az amúgy sokszor elég durva török sorozatok tucatszámra mehetnek. Az egyébként egyetlen mexikóit pedig szétszabdalják. Nektek viszont köszönöm a munkátokat!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen az áldozatos munkátokat és a cikket erről az abszurd helyzetről.

    A vágások 90%-a felesleges volt, a befejező részek konkrétan teljesen ki lettek herélve.

    Érdekesség:

    2004-ben Az ősforrásban reggeli sávban vetítve simán nem benne hagyták, ahogy Alfonsina kb. öt részenként felidézi az akkori telenovellákhoz képest viszonylag merészen ábrázolt megerőszakolásának emlékét.
    2024-ben a Leona bosszújában ennél sokkal kevésbé traumatizáló jeleneteket kivágtak.

    Teljesen érthetetlen és élvezhetetlen lett ezáltal a sorozat.

    VálaszTörlés
  3. Ahogy az előttem kommentelő, inkább én sem írom le hogy mit gondolok erről a sok vágásról és úgy általában az egészről. Nektek nagyon nagyon köszönjük a munkátokat. Sokat jelent mindannyiunk számára.

    VálaszTörlés
  4. Szégyellje magát a tv2... ezt nem szabadott volna megtenniük... pont ezt a jó sorozatot így szétszabdalni... sokak számára, pl.a nagyszüleim (akik tv-ben nézték) csak azt látták, hogy Ramsesre rálőtt Leona, és a betegségét nem, pedig az volt a lényeg.

    Nektek nagyon köszönöm a mjnmátokat, örülök, hogy legalább az utolsó 10envalahány részt itt az oldalatokon néztük a nagy tv-n.

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok! Ha vágásban kellene segítség az ilyen jelenetek visszapótlásra, Szívesen állok rendelketésetekre. Üdv: https://www.facebook.com/telenovellafun

    VálaszTörlés
  6. Gondolom az ilyen olyan jogszabályok miatt lett megcsonkítva a novella, ez érthető is valahol.
    Azt viszont már kevésbé értem, hogy az online felületekre miért nem rakták fel vágatlanul.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése