2023 emlékezetes pillanatai


2023 is tele volt olyan pillanatokkal a telenovellák világában, melyekre érdemes emlékezni, tengeren innen és túl, nem hiányoztak idén sem a feldolgozások, siker bár kevesebb volt, de nagy visszatérések szemtanúi is lehettünk ebben az évben. Mai posztunkban összegyűjtöttünk 10 mozzanatot az évből, melyek meghatározóak voltak ilyen vagy olyan szempontból a telenovellák tekintetében. A kommentekben pedig természetesen ti is kiegészíthetitek, ti milyen emlékezetes pillanatokat visztek magatokkal az évből.




Klasszikusok modernizált feldolgozásban

Rögtön hazai vizeken kezdjük, ugyanis a nálunk bemutatott premier telenovellák nagyrésze már egy ismerős történetet mutatott be, egy klasszikust, melyet idén új köntösben, modern, aktuális, mai feldolgozásban láthattunk. Ezek a melodrámák javarészt rövidebbek, pörgősebbek, így hamar lefutottak a tévéképernyőkön, mi pedig olyan klasszikusok mai adaptációt követhettük nyomon velük, mint a La madrastra (A mostoha), a Sortilegio (Kettős játszma) és a María la del barrio (María). Először augusztus végén vette kezdetét az első feldolgozása, a Fábrica de sueños részeként, a La madrastra (A mostoha), melynek főszereplőit Aracely Arámbula és Andrés Palacios alakították. Október elején érkezett a második új verziója, a Cabo (Szerelmek Cabóban), mely – habár nem az antológia része – szintén egy klasszikus történet új verzióját mutatja be nekünk Bárbara de Regil és Matías Novoa főszereplésével. Végül pedig, szintén egy Fábrica de sueños-beli remake, a Los ricos también lloran (A gazdagság ára) érkezett november elején Claudia Martín-nal és Sebastián Rulli-val, mely a sokak által kedvelt '95-ös változat újabb verziója. Hazai tekintetben tehát a klasszikus történetek feldolgozásai határozták meg ezt az évet.




Tarolnak a streaming platformok sorozatai

Egy másik kiemelendő jellemzője ennek az évnek, hogy hozzánk is kezdenek megérkezni a különböző streaming platformokra készült mexikói és latin-amerikai szériák, melyek az utóbbi években nagyon népszerűvé váltak. Köztük is elsősorban a TelevisaUnivision streaming szolgáltatója, a ViX+ szériái, melyekből először a Network4 Csoport vásárolt hármat, így mutatták be a La rebelión-t (A négyünk titka), a Los artiastas: primeros trazos-t (Szélhámosok) és a Travesuras de la niña mala-t (A rossz kislány csínytevései). A TV2 Csoport sem marad ki, hiszen William Levy sorozatát, a Montecristo-t (Montecristo bosszúja) vásárolták meg, melyet jövőre mutatnak be. Mindemellett a nagy streaming szolgáltatókról se feledkezzünk meg, a Netflixen olyan szériák érkeztek magyar felirattal, mint a Tríada (Triptichon)a Perfil falso (Kamuprofil), a Madre de alquiler (Béranyaság) és a Pacto de silencio (Titkaink), az HBO Max-on pedig a Candy Cruz (Candy Cruz) és az Armas de mujer (Nők fegyverben), melyek magyar szinkront is kaptak. Tehát a szinkron világ hozzánk is megérkezett, egyre több miniszéria jut el hozzánk is, itt pedig még nincs megállás.




Fernando Colunga várva várt visszatérése

Habár tavaly egy miniszériával már visszatért a színészethez, az év, amikor Fernando Colunga visszatért a telenovellákhoz, az 2023, ugyanis idén mutatták be azt a produkciót, mellyel ismét a mexikói képernyőkre került a telenovellák királyaként emlegetett színész. Tavaly ilyenkor még mindenki azt hitte, hogy Alejandro Gaitán bőrében tér majd vissza a Telemundo műsorán az El Conde: amor y honor főszerepében, mindenki meglepetésére ez nem így történt. A mexikói színész idén visszatért a TelevisaUnivision-hoz, a tévétársasághoz, mely a hírnévhez repítette, s ahol utoljára 2016-ban szerepelt a Pasión y poder-ben (Szeretned kell!), hogy egy még ikonikusabb karakter, Enrique de Martino bőrében térjen vissza az El maleficio-ban. José Alberto Castro készítette a feldolgozást a Fábrica de sueños-antológia részeként, a mexikói színész pedig a telenovellák egyik legikonikusabb karakterét kelthette életre, akit 40 éve Señor Telenovella, azaz Ernesto Alonso alakított, történetbeli párját pedig Marlene Favela kelti életre. Habár még hivatalos információ nincs róla, de nagy valószínűséggel jövőre hozzánk is megérkezik a melodráma, mellyel a hazai képernyőkre is visszatér Fernando Colunga.




José Alberto Castro futószalagon dolgozott

A producer, aki 2023-ban a legtöbbet volt képernyőn Mexikóban, kétség kívül José Alberto Castro, akinek két tavaly kezdődött a produkciója, a Corona de lágrimas (Könnyek királynője) második évada és a Cabo (Szerelmek Cabóban) is még futottak az év első hónapjában, ezen kívül pedig idén is készített két telenovellát, tehát összesen négy alkotása is képernyőn volt az év során. Júniusban startolt el a Tierra de espranza, Carolina Miranda és Andrés Palacios főszereplésével, mely a méltán híres La tormenta adaptációja volt, melyet csupán 60 részben mutattak be, a cselekményből pedig számos elemet kihagytak. A produkció után egy újabb projektbe kezdett, november elején érkezett az El maleficio, Fernando Colunga és Marlene Favela főszereplésével, mely a '83-as klasszikus feldolgozása. Idei melodrámáin nagyon látszik, hogy futószalagon készülnek, ami pedig ront a minőségen, emellett újabban a cselekmény írásában is részt vesz a producer. Ezek következménye a nézettségen is meglátszik, ugyanis a produkcióit egyre kevesebben nézik, távol állt idén a La desalmada 5 milliós rekordnézettségétől.




Bukott a Vencer-antológia újdonsága

Ahogyan azt már megszoktuk, Rosy Ocampo ismét egy újabb telenovellát készített a Vencer-antológia részeként, így készült el a Vencer la culpa, Claudia Martín, Gabriela de la Garza, María Sorté és Romina Poza főszereplésével, melyben ezúttal a bűntudattal kellett szembenéznie a négy főhősnek, és nemcsak nekik. Ebben a sorozatban ugyanis volt pár újítás is, többek között a férfiak is nagyon játékteret kaptak, illetve feltörekvő tehetségeket támogatva készült számos betétdal is. Az újítások ellenére azonban az antológia ötödik sorozataként készült, szintén eredeti történetet bemutató melodráma nem érte el a várt sikereket, nem tudta elérni a korábbi Vencer-novellák nézettségét, és átlagnézettsége is a bűvös 3 milliós határ alatt volt, ezért bukásnak tartják a novellát. Persze ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a nézettség és a minőség nem kézen fogva járnak. Ezzel pedig idén egy évek óta tartó hagyomány szakad meg, mert habár azzal zárult a telenovella, hogy az antológia folytatódik, az már biztos, hogy egy időre pihenőre teszik a formátumot.




Gabriel Soto átállt a másik oldalra

Az elmúlt években számos főszerepben láthattuk Gabriel Soto-t, melyek közül hazánkban is több novellát is láthattunk, mint a Vino el amor (Mámoros szerelem), a Soltero con hijas (Derült égből apa), a Te acuerdas de mí (A sors keze) vagy az Amor dividido (Válaszutak). Az év első hónapjaiban szintén főszerepben, egészen pontosan a Mi camino es amarte-ban láthatta a mexikói közönség, akik már szintén unták, hogy állandóan őt látják a főhős szerepében. Ezért volt jó döntés, hogy a mexikói színész arculatot váltott, és átállt a másik oldalra: életre keltette a Vencer la culpa férfi főgonoszát, egy velejéig romlott, manipuláló, gátlástalan és bűntudatot nem érző férfit, Leandro Goveát, mellyel más arcát is megmutatta a közönségnek, akik már kezdtek ráunni. Emellett ez volt az első ilyen karaktere, az első főgonosza, mellyel bemutatta, hogy néha érdemes váltani, és nem csak az ugyanazon típusú főhős karaktereket alakítani. 2023 lett így az az év is, amikor Gabriel Soto először gonoszkodott a képernyőkön.




Nézettségi mélypont

Az elmúlt hónapokban jelentős nézettségcsökkenés figyelhető meg a mexikói Las Estrellas műsorán, ahol az év második felében egyetlen melodráma sem emelkedett ki a nézettség terén, sőt. A Fernando Colunga nagy visszatérését jelentő El maleficio mélyzuhanásba repítette a főműsoridőt, legalacsonyabb nézettsége 1,9 millió, mely az egész évre vetítve a legrosszabb nézettség. Idén feldolgozás készült a La patrona-ból (Az örökség) is, a Minas de pasión, mely szintén nem váltotta be reményeiket, volt, hogy nézettsége 1,6 millióra is lement. Habár azóta már növekedett egy kicsit, de a történetből való bosszú elmaradása nem sokat segít a számokon sem. A Vencer la culpa után, Nicandro Díaz jelenlegi novellája, a Golpe de suerte sem tudja megugrani a 3 milliós határt, az utóbbi időben pedig a délutáni Nadie como tú nézettsége is csökkent. Az utóbbi időszakban egy telenovella sem tudta megugrani a 3 milliós nézettséget, egyik idősávban, nézettségük messze van a tavalyi sikersorozatokétól, amikor még a kiemelkedő számokról írtunk.




Sokak kedvence

Ha egy telenovellát kéne említenünk, mely 2023-ban sikeres volt, az minden bizonnyal az El amor invencible lenne, melyet Juan Osorio készített még az év első felében. A nem mindennapi történet főhősnőjét a telenovellák újabb királynőjeként emlegetett Angelique Boyer keltette életre, aki Leona Bravo karakterével kétség kívül egy újabb oldalát mutatta meg a melodrámában, ahol egy édesanyát keltett életre, aki mindenre képes gyermekeiért és az igazságtételért. A francia származású színésznőt Danilo Carrera és Daniel Elbittar kísérték el, a szereposztást pedig Marlene Favela, Guillermo García Cantú, Víctor González és Leticia Calderón is erősítették. A melodráma átlagnézettsége 3,48 milliós volt, mely az idén készült novellák között a legmagasabb, a főműsoridőben pedig legutóbb a Los ricos también lloran (A gazdagság ára) ért el hasonló számokat 2022-ben. Emellett a közösségi oldalakon is rengeteget beszéltek róla, sok pozitív kritikát lehet róla olvasni, így nem csoda, hogy a telenovella sokak kedvencévé vált.




Elfeledett telenovellák

A Telemundo jelenlegi helyzetét senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen számos posztban foglalkoztunk velük idén is. A floridai székhelyű tévétársaság helyzete nem épp a legjobb, idén csupán két telenovellát mutattak be, azonban egyik nézettsége érte el a várt számokat. Azonban számos produkciójuk van már készen, melyeket még mindig nem mutattak be, köztük a La mujer de mi vida, melyet kíváncsian várnak a rajongók immár két éve. Idén pedig felkerült erre a listára egy újabb alkotás, az El Conde: amor y honor, mely Alexandre Dumas klasszikus regényének feldolgozása Fernando Colunga és Ana Brenda Contreras főszereplésével. A tévétársaság hivatalosan is bejelentette, hogy 2023-ban fogják bemutatni a melodrámát, mindenki úgy gondolta, ezzel tér majd vissza Fernando Colunga a képernyőkre, azonban a Telemundo nem használta ki ezt a lehetőséget, és a mai napig nem mutatta be a sorozatot, annak ellenére, hogy sokan várják a premiert. Reméljük, ez a sorozat nem tűnik el, mint az előbb említett La mujer de mi vida, és 2024 folyamán bemutatják a nagyközönségnek.




Visszatérés a telenovellákhoz

Az emlékezetes pillanatok sorát pedig ismét egy hazai vonatkozásúval zárjuk, mégpedig egy pozitív eseménnyel. A 2010-es évekhez képest, ebben az évtizedben a rajongók bánatára elég kevés telenovellát mutatnak be hazánkban, ezért is volt nagy meglepetés és öröm, amikor a Network4 Csoport, akiknek korábban sok premiert köszönhettünk, műsorukra tűztek egy mexikói telenovellát, a Cabo-t (Szerelmek Cabóban), melyet a Max4 csatornán vetítenek főműsoridőben. Ezzel pedig 2023-ban ismét telenovellát adtak, melyet egészen 2018 óta nem tettek, melyért nagyon hálásak vagyunk a telenovella rajongók nevében is, és bízunk benne, hogy ez csupán a kezdete egy olyan korszaknak, ahol folyamatosan élvezhetjük a novellákat csatornáikon. Bízunk benne, hogy 2024-ben is folytatják ezt a jó szokást, és meglepnek minket premier telenovellákkal, hiszen választék bőven van.


Most rajtatok a sor: Ti mit emelnétek ki a 2023-as évből a telenovellák világából? Ti hogyan emlékeztek az évre?

Megjegyzések

  1. Jó, hogy néhány jó ill. nézhető sorozat eljutott hozzánk is. Az idei felhozatalból nekem Cabo és Mostoha a kedvencem, de a többi is nézhető. Persze nagy köszönet nektek az egyéb feltöltésekért is. Reméljük,hogy jövőre is lesz néhány premier novella. Én az El amor invencible-t várom ,mert Angelique Boyer az egyik kedvencem.Ő nem csak ,hogy jól eljátsza a szerepeit ,hanem igazi átéléssel adja át a karakterét. A Vencer sorozat úgy gondolom, hogy kifulladt, sok aktuális problémát dolgoztak fel, de az emberek már valami könnyedebb re vágynak. Jó lenne pihentetni. Az El Maleficiót csak éppen egy kicsit tudtam követni, az alacsony nézettség oka sokféle lehet, talán újszerű a feldolgozás. Én is azt hittem, hogy óriási bomba lesz ,hiszen Fernando Colunga egy ikon a telenovellákban, szívesen megnézném a még nem látott El Conde t is. Nagyon örülnék egy sorozatnak Boyerrel és Colungával ,szerintem fergeteges alakítás lenne.

    VálaszTörlés
  2. Én továbbra is követem az el maleficiot nekem tetszik, az el condet is szívesen megnézném ha végre leadnák.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése