Minas de pasión: a történet korábbi verziói

Ahogyan azt tudjátok, a Mexikóban nemrég elstartolt Minas de pasión a hazánkban is bemutatott La patrona (Az örökség) feldolgozása, azonban a bányásznő történetéből több verzió is készült.


Livia Brito és Osvaldo de León keltik életre a TelevisaUnivision újdonsága,a Minas de pasión főszereplőit, melyet Pedro Ortiz de Pinedo készített. A történetet, melynek eredetijét José Ignacio Cabrujas írta, aki többek között a Señora és az Emperatriz (A Császárnő) novellák eredeti történetét is írta, már többször képernyőre vitték az elmúlt évtizedek alatt, a legsikeresebb verzió pedig kétség kívül a hazánkban is vetített La patrona (Az örökség) Aracely Arámbula főszereplésével.

A történet először 1984-ben látott napvilágot, az eredeti venezuelai telenovella címe La dueña, írói pedig José Ignacio Cabrujas és Julio César Mármol, azonban az ötletet Alexander Dumas regénye, a Montecristo grófjából vették; azzal az elsőszámú különbséggel, hogy ezúttal egy nő az, aki visszatér bosszút állni mindazokon, akik bántották. Amanda Gutiérrez és Daniel Alvarado keltették életre a főszereplőket, a nagy főgonoszt pedig María Cristina Lozada alakította. Az eredeti telenovella sajnos sehol sem érhető el, viszont a youtube-on számos jelenetet meg lehet találni, például ide kattintva.

Amanda Gutiérrez és Daniel Alvarado, az 1984-es La dueña főszereplői

Egészen 22 évnek kellett eltelnie, amikor is elkészítették a történet adaptációját, ezúttal a Puerto Rico-i Telemundo dolgozta fel a telenovellát Dueña y señora címen, a főszereplőket Karla Monroig és Ángel Viera alakították, a főgonoszt pedig Flor Núñez keltette életre. Ez a verzió azonban nem volt sikeres, egyesek a rossz adaptációra, mások a produkcióra hivatkoznak. A 128 részes novellából is csak pár jelenetet lehet megtalálni az interneten, ezek közül az egyik a főhősnő visszatérése, melyet ebben a videóban nézhettek meg, ahol összehasonlítják a jelenetet a többi verzióval.

2013-ban készült el a legismertebb verzió, amikor is az Argos és a Telemundo feldolgozták a történetet, ezúttal La patrona címmel. A telenovellát Valentina Párraga venezuelai írónő adaptálta, főszereplőit Aracely Arámbula és Jorge Luis Pila alakították, míg a nagy főgonosz Christian Bach volt. A telenovellát fél évvel a tengerentúli premier után hazánkban is bemutatták Az örökség címmel, ahol szintén nagy sikert aratott.

A Minas de pasión a történet legújabb verziója

2015-ben a portugál TVI is úgy döntött, elkészíti saját verzióját a történetből, ezúttal azonban már a 2013-as La patrona-t dolgozták fel. A novella Santa Bárbara címmel készült el, főszereplőit Benedita Pereira és Albano Jerónimo játszották, míg a történet főgonosza São José Correia volt.

2023-ban, 39 évvel az eredeti bemutatása után a TelevisaUnivision is elkészíti saját verzióját, mely szintén Valentina Párraga adaptációján alapszik, a főszereplőket ezúttal Livia Brito és Osvaldo de León alakítják, míg a nagy főgonosz bőrébe Anette Michel bújik. Pedro Ortiz de Pinedo produkciója Minas de pasión címmel készül, a novellát pedig 107 részesre tervezik; több információt pedig ide kattintva találtok róla.


Megjegyzések