A gazdagság ára: a történet összes verziója

A telenovellák világában az egyik legnagyobb klasszikus az 1979-es Los ricos también lloran története, melynek legújabb, modern verzióját jelenleg is láthatjuk a hazai képernyőkön.


Az egyik legismertebb, legsikeresebb klasszikus történet a telenovellák világában a Los ricos también lloran, melynek az évtizedek alatt számos verziója készült el, a mai posztban pedig ezeket vesszük most számon, hiszen hazánkban jelenleg épp műsoron van a 2022-es Los ricos también lloran (A gazdagság ára); így egy kis történelmi utazásra hívunk benneteket, melynek során jobban megismerhetitek a történet verzióit.

Az összes verzió ismertetése előtt azonban a történet eredetéről kell pár szót szólnunk. A melodráma Inés Rodena két rádiónovellájának fúziójaként jött létre először 1979-ben, ez a két rádiónovella pedig a Los ricos también lloran és a Cuando se regala un hijo. Ez a kettő az alapja az eredeti történetnek, azonban nem új dolog két rádiónovellát összevonni, ugyanis már előtte, 1973-ban megcsinálták ezt a Raquel című venezuelai telenovellánál, ahol szintén az írónő két rádiónovelláját, a Muchachitas de hoy-t és a Cuando se regala un hijo-t vonták össze egy melodrámában. A Raquel feldolgozásaként készült el az 1988-as Abigaíl, mely szintén hatalmas sikert aratott. A Raquel és az Abigaíl azonban nem a Los ricos también lloran novella verziói, hisz nem pont ugyanazokból a rádiónovellákból vannak, így ezek nem szerepelnek a felsorolásunkban.


A történetről

Dióhéjban, ebben a klasszikus történetben bemutatják nekünk Mariana-t, egy nagyon szegény, tanulatlan lányt, aki rossz körülmények között él az összedőlés szélén álló vidéki birtokukon haldokló apjával és pénzéhes mostohaanyjával. Apja halála után mostohaanyja kidobja az utcára, a család rejtett vagyonát eltitkolva a lány elől, akinek nincs hova mennie. Ekkor kér segítséget egy ismerős paptól, aki egy milliomos barátjához fordul, aki végül befogadja szegény lányt a házába, majd lányaként tekint rá, taníttatni kezdi és igazi hölgyet farag belőle. Mariana beleszeret a férfi fiába, Luis Alberto-ba, akivel egy szerelmi történetet élnek át, ám a férfi menyasszonya ezt nem fogja annyiban hagyni. Majd a történet második etapjában, amikor már házasok és boldogok, még több a dráma, mivel egy idegösszeomlás következtében, Mariana elajándékozza a fiát, akit utána 18 éven keresztül keres, majd megtalál, ám ekkor még több probléma merül fel.


LOS RICOS TAMBIÉN LLORAN, 1979, TELEVISA

A Los ricos también lloran első változata 1979. április 9-én látott napvilágot, amikor is elstartolt a Canal de las estrellas műsorán. A telenovella producere Valentín Pimstein volt, főszereplőit Verónica Castro és Rogelio Guerra alakították, a főgonosznak pedig Rocío Banquells adott életet. A vetítést 1980. március 21-én fejezték be, a melodráma összesen 248, egyenként 20-22 perces részből áll. A novellát a 18:30-as sávban mutatták be, ám végül akkora sikere lett, hogy egészen a főműsoridőbe, 21:30-ra helyezték át. Inés Rodena eredeti rádiónovelláiból készült a történet, az első etapot María Zarattini, a második etapot pedig Carlos Romero adaptálta. A telenovella nagy sikert aratott, nemcsak hazájában, ugyanis több, mint 25 nyelvre fordított.


MARÍA LA DEL BARRIO, 1995, TELEVISA

1995-ben született meg a nálunk legismertebb verzió, a María la del barrio, melyet mindenki csak úgy emleget, a guberálós María. Angelli Nesma készítette el a Televisának az eredeti történet első feldolgozását, főszereplői Thalía és Fernando Colunga voltak, a női főgonoszt, Itatí Cantoral keltette életre, aki megalkotta Soraya Montenegro-t, aki egy igazi legendává vált a telenovellák világában. 1995. augusztus 14-én mutatták be Mexikóban, majd az 1996. április 26-án ért véget 185, egyenként 20-22 perces résszel. A nemzetközi verzió 93 részes, ezt pedig nálunk is meg tudjátok nézni a 'Telenovellák' menüpont alatt vagy ide kattintva. A '79-es eredetit ezúttal Carlos Romero adaptálta, a második etapot pedig Alberto Gómez. Akárcsak az eredeti, ez a verzió is hatalmas sikert aratott világszerte.


OS RICOS TAMBÉM CHORAM, 2005, SBT

A brazil SBT csatorna 2005-ben elkészítette saját verzióját a klasszikusból, melynek címe az eredetiével megegyező, csak portugálul. Főszereplőit Márcio Kieling és Thaís Fersoza alakították. A csatorna 2005. július 18-án mutatta be a sorozatot, melynek adaptációját Gustavo Reiz és Aimar Labaki készítették, majd 2006. január 14-én fejeződött be. A sorozat összes 153, egyenként 60 perces részből áll.


MARINA, 2006, TELEMUNDO

2006-ban a Telemundo fogta ezt a történetet és elkészítette saját verzióját Marina címen, melyet hazánkban is láthattunk, Sandra Echeverría és Mauricio Ochmann főszereplésével, utóbbit végül Manolo Cardona-ra cserélték. Ezt a verziót a bevezetőben már említett Abigaíl adaptáló írója, Alberto Gómez készítette, így nagyon sok közös dolog van benne az Abigaíllal, mint például az ikrek, akiket Aylín Mújica alakított. A történet első etapja megegyezik a Los ricos también lloran első etapjával, itt az eredetit követték ennek adaptálásakor, ám a második etap már az Abigaíl második etapjának adaptációja, melyben kicsit másképp történnek az események. 2006. október 16-án mutatták be, és egészen 2007. június 28-ig tartott, összesen 169 részes a novella.


MARÍA LA DEL BARRIO, 2011, FÜLÖP-SZIGETEK

A Fülöp-szigetek 2011-ben megvette a történet jogait, és elkészítette saját verzióját Erich Gonzales és Enchong Dee főszereplésével, María la del barrio címen. Ahogy a címből is látható, ez a verzió inkább a '95-ös María la del barrio adaptációja, annak a cselekményét követi.


LOS RICOS TAMBIÉN LLORAN, 2022, TELEVISA

2022-ben készült el a klasszikus történet hatodik verziójaként a Los ricos también lloran, a Fábrica de sueños-antológia keretein belül, a TelevisaUnivision-nak. A modern környezetben elmesélt történetet ezúttal Esther Feldman és Rosa Salazar Arenas adaptálták, Carlos Bardasano volt a vezető producer, főszereplőit pedig Claudia Martín és Sebastián Rulli keltették életre. Ez a verzió az 1979-es eredetin alapszik elsősorban, viszont átvettek egyes elemeket a '95-ös verzióból is, például Soraya Montenegro karakterét, akit Fabiola Guajardo alakít, illetve új elemek, változások is kerültek a történetbe. A 60 részes novellát 2022. február 21-én mutatták be Mexikóban, ahol 2022. május 13-ig tartott, jelenleg pedig hazánkban fut, a melodrámát a 'Telenovellák' menüpont alatt vagy ide kattintva találjátok.

Mit gondoltok a történet különböző verzióiról? Melyeket láttátok a felsoroltak közül? Melyik a kedvenc verziótok?


Megjegyzések

  1. Én a Maria la del Barrio 1995.-s verziót láttam Tháliával és Fernando Colungával nekem az a kedvencem,de a legújabbat is megnéztem eredeti nyelven,most hogy nálunk is leadják és folyamatosan feltöltitek szinkronizáltan is meg tudom majd nézni.Köszi hogy felteszitek az oldalatokra.

    VálaszTörlés
  2. Én a Guberálós Mariskát, a Marinát és a Los Ricost az újat is láttam, mindhármat szerettem, de a Guberálóst a legjobban :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem is a Guberálós tetszett a legjobban. A Marina a végére egész jó lett, viszont ott bukott meg nálam, hogy a környezet ugyanolyan modern volt, mint 20 évvel később. Arról nem is beszélve, hogy a szereplők sem változtak sokat.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése